es eu

Berriak

Iragarki Kartela ARKAUTE 2020

Arkaute Enkantea – ON LINE

Datak: 2020ko Maiatzaren 8, 9 eta 10ean Tokia: ON LINE www.euskalabereak.com Antolatzailea: Euskal Abereak Laguntzailea: Eusko Jaurlaritza.   Iragarki Kartela Laguntzailea: Edizio honetan, Arkauteko Enkantea, COVID-19aren alarma egoerak pertsonen mugimendua murrizten duenez, ON-LINE eran ekingo zaio Maiatzaren 8, 9 eta 10ean. Enkante honetan parte hartzen duten arrazak Euskal Herriko arraza autoktonoak dira: Pirenaika arraza, Terreña arraza, Ardi Latxa eta Euskal Herriko Mendiko Zaldia. – PIRENAIKA arraza: SABAIZA (NA) Testaje Zentroko 8 ar eta 86 eme ernai ondorengo jabetzekin; Gurendez Aldanondo S.C. (VI) 12 buru, Hnos. Apodaka (VI) 5 buru, Perikoba S.C  (VI) 3 buru, Irumendi Elkartea (SS) 43 buru, Zubeldi Erdi, S.C. […]

Gehiago irakurri

ARRAZA ANITZEKO GANADUEN IX. ENKANTEAREN emaitza – ON LINE

AIAKO TESTAJE ZENTROKO HAZITARAKO ABEREEN BEDERATZIGARREN ENKANTEAN ETA LEHEN ON LINE EGINDAKO SALMENTEN AURREIKUSPENAK.

Gehiago irakurri

LEHEN SEKTOREA, LANEAN ERNE ETA TINKO KONORABIRUSARI AURRE EGITEKO

Nekazaritzako elikagaien euskal sektorearen egunotako egoera jaso dute hedabideek. COVID-19aren pandemiak sortutako egoera berriak sektore guztiei eragiten die, nola edo hala. Bizkaiko baserritarrek, euren jarduera ezinbestekotzat jo denez, lanean jarraitzen dute ustiategietan koronabirusak eragindako krisia gorabehera. Lorran dihardugunok, egunotan herritarrak hornitzeko lanean erne eta tinko ari diren ekoizle guztiak aintzat hartu nahi izan ditugu. Komunikabideek horren berri eman dute eta gure baserritarrek pandemiaren aurrean duten egoeraz galdetu digute. Radio Bilbao irratia euskal nekazaritzako elikagaien sektoreaz aritu zen, konfinamendua gure baserrietan nola bizi izaten ari den ezagutarazteko, eta elkarrizketa bat egin zion Lorrako kudeatzaile Martin Uriarteri, hornikuntzaren eta pandemiaren eraginaren gaineko […]

Gehiago irakurri
2020_04_19 - Cartel Anunciador AIA - euskera

Arraza Anitzeko Ganaduen IX. Enkantea

Arraza Anitzeko Ganaduen IX. Enkantea Data: 2020ko Apirilaren 17, 18 eta 19an Lekua: ON LINE   www.testajeaia.com Antolatzailea: EHAHE Sustatzaileak: Gipuzkoako Foru Aldundia eta Eusko Jaurlaritza. Iragarki kartela Katalogoa Deskribapena: Gipuzkoako AIA Testaketa Zentrotik datozen Limusina, Blonda, Pirenaikoa eta Txaroles hazitarako arrazen IX. Enkantea eta lehena ON LINE modura, Apirilaren 17, 18 eta 19an. Gure helburua, nazio-erreferentziako arraza anitzeko zentroa izatea da eta idiskoak enkantean jartzeko, aipaturiko zentroan salmenta-puntu bat sortzea. Hobetze Genetikako Programan barneratuta dauden arraza desberdinetako ustiategietatik aukeratuak izaten dira, genetika eta osasun arloetan kalitate handiko hazitarako hornitzaileak horrez gain, bakarkako testaketa gainditu dutenak eta estaltze naturalaren bidez arrazaren […]

Gehiago irakurri

GURE BASERRIAK ETA NEKAZARITZAKO ELIKAGAIEN GURE KOOPERATIBAK, FUNTSEZKOAK, OSASUN-LARRIALDIAN HORNITZEN

Gure esker ona eta aintzatespena Bizkaiko Nekazaritzako elikagaien sektoreari. Egungoa bezalako larrialdi-egoeretan argi eta garbi agertzen da zein diren gure gizarteko eta bizitzako euskarri ordezkaezinak. Ikerketa, osasun-sarea, segurtasuna, gizatalde ahulenei arreta ematea, oinarrizko produktuen banaketa, … Arratsaldero eman ohi ditugun txaloek aintzatespen eta esker on zintzoak bidaltzen dizkiete jarduera haien buru diren pertsona guztiei. Lorran bildutakook euskarri estrategiko horien artean Bizkaiko lehen sektoreko profesionalek egiten duten lana ere badagoela adierazi nahi dugu. Egoera guztiz ez ohikoa eta larria bada ere, gure baserriek eta nekazaritzako elikagaien gure kooperatibek produktu freskoez eta oinarrizkoez hornitzen gaituzte egunero. Kooperatibei esnea, arrautzak, okela, frutak, barazkiak […]

Gehiago irakurri

LIFE BEEF CARBON, KLIMA-ALDAKETAREN KONTRAKO BORROKAREN EREDU, LA 2 TELEBISTAN

La 2ko Crónicas telebista-programak saio bat eskaini dio, duela gutxi, klima-aldaketari. Saio horretan, Life Beef Carbon europar proiektuaren berri eman da, eta arazo larri haren aurkako borrokaren eredu bezala aurkeztu du. Era berean, proiektu horretan parte hartzen ari diren Muskizko gure elkartekide Fernández Terrerostar abeltzainen iritzia jaso da. Life Beef Carbon I+G+b proiektuari esker, behi-aziendaren haragia ekoiztearekin loturiko berotegi-efektuko gasen isurpena murriztu ahal izango da. Izan ere, mundu mailan 120.000 Tm CO2 aurreztea du helburu egitasmoak. Abeltzaintza klima-aldaketaren eragile bezala jasaten ari den estigma du hizpide erreportajeak. Fernández Terrerostarrak sektoreko jardunbide egokien eredu bezala agertzen dira eta, abeltzain aditu eta […]

Gehiago irakurri
12 ekintza

ELIKAGAIEN ZARRASTELKERIAREN KONTRAKO KONPROMISOAREN ALDE ZINTZO

LORRAn bildutaook lehen sektoreari dagozkion eta gizartearentzat onuragarriak diren ekimen guztiekin bat egitea konprometitu beharra dagoela uste dugu. Elikagaien zarrastelkeriaren kontrako Plataformarekin bat egin genuen, hori 2018an eratu ostean, arrazoi honengatik: herritarrak jabearazteko elikagaiak xahutzea gizartearen, ingurumenaren eta ekonomiaren arazo larria dela eta herritar guztiak inplikatzen badira borroka egin daitekeela horren kontra. Plataforma horren helburua da Euskadin elikagaien zarrastelkeria murrizteko ekintzen plana taxutzea, eta ekintza horiek Euskadi Basque Country 2030 Agendan sartzea. Izan ere plataforma hori iritziak trukatzeko foro moduan proposatzen da, instituzio, erakunde, elkarte eta entitateek nahita eta elkarlanean parte har dezaten, ekimen horrekin bat eginez, geroko Ekintza Planean […]

Gehiago irakurri
Hemendik saria

TXORIERRIN EGINDAKO LANA AINTZAT HARTU DIGUTE

Laboral Kutxa-Deia Hemendik saria jaso genuen. Duela gutxi, Txorierrin –bertan dago gure egoitza– egindako lana aintzat hartu digute. “Laboral Kutxa-Deia Hemendik” sarietako bat eman digute, alegia, nekazaritza oso garrantzitsua den eskualde horretako lehen sektoreari gure zerbitzuak emateagatik. Hortaz, sariaren eskutik, Txorierriko eta Bizkaiko gainerako eskualdeetako nekazaritzako elikagaien sektoreari hogeita hamar urtez baino gehiagoz zerbitzu administratiboak, teknikoak eta ekonomikoak ematen ari izan den gure kooperatibaren lana aintzat hartu da. Eta, aldi berean, Txorierriko kultura baserritarrari keinu egin zaio. LORRAko kudeatzaile Martín Uriartek hartu zuen saria , Iraunkortasun eta Ingurumen diputatu Elena Unzuetaren eskuetatik, Hotel Loiu hotelean egindako ekitaldi batean. Bertan, saridunak […]

Gehiago irakurri

ISURI GUTXIAGOKO ABELTZAINTZAKO USTIATEGIETARANTZ

Karbono-arrastoa % 15 murriztea helburu duen I+G+b Life Beef Carbon proiektuaren partaide gara. I+G+b Life Beef Carbon delakoa proiektu europarra da eta, horri esker, behi-aziendaren haragia ekoiztearekin loturiko berotegi-efektuko gasen isurpena murriztu ahal izango da. Izan ere, mundu mailan 120.000 Tm CO2 aurreztea du helburu egitasmoak. Haragitarako behi-aziendaren ekoizle den Elkarte Nazionalak (Asoprovac) koordinatzen du Espainian proiektua, eta horretan, Lorra-ko eta Asoprovac-eko kide diren Fernández Terrerostarren ustiategi bizkaitarrak parte hartzen du. Ekintza-planaren asmoa da haragitarako Europako behi-aziendaren lau herrialde ekoizle nagusietan –Frantzia, Italia, Irlanda eta Espainia– abeltzaintzan dihardutenek datozen hamar urteetan beren arrastoa % 15 murrizteko konpromisoa har dezatela. Proiektu […]

Gehiago irakurri

BIZKAIKO SAGARDO BERRIA – 2020ko TXOTXAREN AURKEZPENA

Bizkaiak gaur hasiera eman du bere txotx denboraldiari, eta eliteko bi kirolari izan ditu enbaxadore. Australian urrezko hiru domina irabazi dituen Mikel Garcia eta Javier Conde atleta paralinpiarrak kirol bikote perfektua osatzen dute; lana eta ekimenaren  adibide, eurek zabaldu dute ofizialki Bizkaiko lurraldean txotx denboraldia. Javier Condek milaka kilometro pilatu ditu bere hanketan, bost joko paralinpiko urrezko zazpi dominarekin eta zilarrezko birekin. Orain erronka berriei aurre egiten kirolari gazteei aukerak ematen jarraitzen du Saiatu Atletismo Klubean. Mikel Garcia Agirrezabal “Iralako bala” bezala ezaguna, Konde Klubeko kidea da, eta 2019an, Inas Global Games delakoen urrezko hiru domina ekarri zituen Euskadira. “Oso […]

Gehiago irakurri